Efter intervjun igår uppe i Stockholm åkte jag till Eskilstuna och sov på ett av Petter Stordalens hotell, nämligen Bolinder Munktell som ligger superfint nära Eskilstunaån.

Det var ju passande eftersom jag just nu läser boken av och om Petter Stordalen, nämligen som heter “Min hemlighet”.

Jag har bara kommit halvvägs in i boken men jag tycker faktiskt den är bra. Försöker lära lite av hans tankar och tips. Han är iaf mycket strukturerad och har sina rutiner. Går upp varje morgon kl 05.30, springer ca 45 min, frukost och är pigg och alert på jobbet kl. 09.00. Lägger sig ca 22.00 varje kväll. Så bara där har jag ju mycket att lära…

Läser just nu

Läser just nu

 

Utsikt från restaurangen

Utsikt från restaurangen

Denna onsdagmorgon skulle jag vara på Vuxenhabiliteringen kl 09.00 för att äntligen få träffa Ssk Angelica Gustavsson och kurator Susanne Wetterholm.

Detta har jag sett fram emot  länge. Ända sen jag hörde talas om det projekt som Angelica var med och startade redan 2011. Men jag fick reda på det ca 2015 tror jag, typ när det redan var klart.

 

Projektet är klart och IMG_1827nu är det implementerat i Sörmland.

Projektet hette SMO som betyder = Samordnat medicinskt Omhändertagande för vuxna personer med funktionsnedsättningar.

Det handlar ju om hur svårt det är för personer att få rätt stöd och hjälp i vården, och speciellt Primärvården. Många som skrivs ut efter många års trygghet på Barn-Habiliteringen och ska ju över till Primärvården.

Det är här det inte brukar fungera. Överlappningen.

Vad händer? Vad vet och kan personalen på Primärvården om målgruppen? Vad ska de göra?

Det är just här som Angelica och Susanne har arbetat hårt.  De har förbättrat överlappningen från Barn-hab till Primärvård, dels genom att det nu finns slutanteckning som följer personen och en pärm som heter, “Min Pärm” från Barn-Hab. Med alla viktiga saker som behövs, finns i denna pärm.

De slussar också personen över till Primärvård, vårdcentralen som de har listat sig på.

Det som också projektet gjorde det var att 5 vårdcentraler valdes valdes ut och dessa har fått ökat kunskap om olika funktionsnedsättningar via utbildning men också extra engagemang. Läkare och Ssk. Möjlighet till längre läkartider, ca 1 timma och möjlighet att träffa samma läkare varje gång. Utökat samarbete mellan olika yrkesgrupper som tex sjuksköterska, psykolog, läkare, arbetsterapeut och sjukgymnast.

Sen har de också teamträffar, alltifrån 1g/veckan till var 14:e dag. Då träffas läkarna från vårdcentralen, sjuksköterskornas från kommunen, sjukgymnast och arbetsterapeut från kommunen och sjukgymnast och arbetsterapeut från habiliteringen. Ofta är Angelica och Susanne med på dessa sittningar då det tas upp olika ärenden.

Sjuksköterskorna som arbetar ute i kommunens verksamhet kan lätt kontakta vårdcentralen och prata med läkaren eller Ssk och få råd och hjälp. Inget krångel här inte.

IMG_1811

Ni vet, detta låter ju helt suveränt bra!! Tänk om detta kunde fungera i hela Sverige, så bra det hade varit!! Jag blir så glad! IMG_1803

Men nu börjar det sprida sig till andra län berättar dem, nu är Gävleborgslän på gång med att arbeta med denna modell. Angelica och Susanne är mycket ute och pratar om deras arbete och hur de gjorde.

 

Kul att träffa två personer som brinner för sitt arbete, det gör mig oerhört glad! Och de gör så mycket mer än det jag har fått med i detta inlägg. När jag frågar dem vad som är nästa grej att jobba med svarar de, Sörmlands Hälsoprofil, mammografi och cellprovtagning. Hur ska detta bli bättre?

SMO= Samordnat medicinskt Omhändertagande för vuxna personer med funktionsnedsättningar.

Detta är grejen! Nu fattar! Så imponerad!

Läste i bilen

Läste i bilen

 

Kram

Margareta

Angelica, jag och Susanne

Angelica, jag och Susanne