Kommunikation är alltid intressant tycker jag. Ibland undrar vi hur får vi ut viktiga budskap till tex medarbetare eller familjemedlemmar?

Vi tycker att vi är jätte tydliga med vad vi säger men ändå går det inte fram. Känner du igen dig?

Och det är ju så i dagens alla sociala medier så är det ju nästan svårare att nå ut. Trodde att det skulle bli lättare. Det är nästan för mycket tycker jag och ibland så kommer jag inte ihåg på vilken social arena som jag fick ett meddelande. Var det på Linkdin? Instagram? Facebook? Mailen? Ni vet när man tänkt att svara lite senare för man hinner inte precis i nuet. Då får jag leta lite i alla mina olika inkorgar. Känner du igen dig?

Men gällande kommunikation så handlar det ju om så mycket mer än bara ord. Jag tror det är därför vi idag gillar vloggar. Alltså att se och höra någon berätta istället för att bara läsa. I vissa filmer är det t.o.m. textat i nederkant. Allt för att det ska vara tydligt.

Och det har framkommit i senare studier att kroppsspråket & ansiktsuttryck har ännu högre betydelse än tidigare, i kommunikationen. Siffror på hela 80-85%. Orden och tonfall är resten.

Tänk så många missförstånd det blir när vi kommunicerar. Det finns ju alltid en sändare (den som informerar) och en mottagare (den som lyssnar) Och om dessa inte är på samma “våglängd” just detta tillfälle så kan det bli hur tokigt som helst. Mottagaren missförstår det sändaren säger. Vi tolkar ju också in tonfallet och röstläget men också kroppsspråket när vi lyssnar.

Jag tänker på en situation som jag var med om för länge sen när jag arbetade som sjuksköterska på ett äldreboende. Och när jag kom in till en kvinna så var det redan två personal inne och hjälpte kvinnan med hennes morgonrutiner. Denna kvinna hade fått en stroke redan i 65-års ålder vilket innebar halvsidig förlamning och tappade sitt språk. (Afasi) Och därför bodde hon nu på ett äldreboende.       Men kvinnan förstod allt vad vi sa. Detta glöms ofta bort. Just vid detta tillfälle hade kvinnan inte hunnit gå på toaletten och hade fått gjort sina behov i blöjan.

När jag kom in i rummet så ser jag två personal som inte kunde dölja vad de kände för doft där inne. En av personalen höll för näsan den andra stod och rynkade hela ansiktet. Mitt framför kvinnan. Hur tror ni detta kändes för kvinnan i den situationen? Jag pratade med personalen om att så kan vi INTE göra fler gånger.

Det är därför jag ofta pratar om på mina föreläsningar att vi som personal behöver vara lite av en skådespelare, och vara medvetna om vad vi signalerar med vårt kroppsspråk.

Tänker du på vad du signalerar med ditt kroppsspråk? Vad sänder du ut till mottagaren?

Visst är det intressant med kommunikation?

Ha en fin dag och sänd ut det du vill sända ut!

Margareta

“Nja tveksam”

“Högfärdig”

“Mycket nu”