Hur är det möjligt? 

Jag läste en otroligt bra och viktigt reportage/artikel igår, om Mikael 34 år och jag började gråta. Jag blev mycket berörd av det jag läste.

Mikael har en psykisk ohälsa, han lider av PTSD, Post Traumatiskt Stress Syndrom sen hans barndom men också ADHD och depression.

Han orkar inte mer, han flyttar ut i skogen.

Han orkar inte mer

Hur blev det så här?

“-Jag vill inte vara hemlös i stan där alla kan se mitt misslyckande berättar han.”

Det finns handläggare inom socialtjänstens olika avdelningar som kämpar för att han ska bo kvar, som ser det som självklart att han har rätt till mer stöd för att ha råd med hyran.

Men den avdelning av socialförvaltning som bestämmer om ekonomiskt stöd håller inte med.

Det är som ett ekorrhjul där myndigheternas ena hand inte vet vad den andra gör.

– Så nu kan dom säga att jag väljer att bli hemlös, fast själv tycker jag bara att jag drar den logiska slutsatsen av deras agerande, säger han.

“Det är jag som får svälta, det är jag som inte kan betala hyran.”

Mikael upplever att han själv måste

Gör mig arg och ledsen över att ansvar för att alla delar samverkar, och eftersom ett beslut i en del av organisationen inte med automatik genomförs i en annan törs han aldrig lita på de besked han får.

Mitt i sin psykiska ohälsa har han fått bli en slags projektledare för fallet Mikael Johansson.

– Om jag inte tar det ansvaret så är det ju bara jag själv som drabbas i slutändan. Det är jag som får svälta, det är jag som inte kan betala hyran, det är jag som går till ett möte som andra inte kommer till. Det skulle väl vara slitigt för alla, men för mig är det…ja, jag har tagit slut.

Du som vill läsa artikeln, klicka på länken nedan.

https://kit.se/2017/08/31/92519/mikael-orkar-inte-mer-nu-lamnar-han-allt-och-gar-ut-i-skogen/?ksid=d6198b40-8e22-11e7-9cc2-e19fbe87d5c8&onkit=5677

Mikael är bara en av många i samhället idag som far illa av dålig samordning mellan olika instanser idag. Ska det verkligen behöva vara så här?

Hur kan vi göra för att kunna se att det faktiskt är en människa och en person med grundläggande behov?

Jag tycker detta är bedrövligt, skit dåligt helt enkelt! Ingen ska behöva flytta ut till skogen för att det är en dålig samordning i de olika verksamheterna.

Det är inte konstigt att det blir fler och fler som blir hemlösa i vårt samhälle idag. Så otroligt ledsamt. Vad har vi gjort för att hamna här? År 2017?

Önskar jag kunde trolla. 

Då hade jag trollat fram en yrkesroll som håller i samordningen för personen som behöver det stödet. Och som hjälper personen med en kontinuitet som behövs för att kunna få tillbaka tilliten igen. Att våga lita på och känna sig trygg. Att slippa flytta ut i skogen…

 

Då hade jag trollat fram detta. 

Gör mig arg och ledsen