Idag behöver patienterna vara IT-tekniker

Jag har reflekterat över detta tidigare och många gånger. Att jag förstår varför personer som idag är sjukskrivna för tex depressioner, kan hamna ute på gatan.

Du kan läsa om mitt tidigare inlägg här då jag skrev om Mikael 34 år som till slut flyttade ut till skogen för han orkade inte längre.

https://www.smartbojen.se/ska-det-verkligen-vara-sa-har/

Hur ska personen klara av att komma ihåg sin information som kommer per post om olika datum för tex läkarbesök eller datum då sjukskrivningen går ut. Om du är sjukskriven för att du har en depression och glömmer saker och kanske också har en neuropsykiatrisk diagnos, tex ADHD, då är det inte så enkelt.

Missar du ett läkarbesök på Öppenpsykiatin så blir du utskriven därifrån, ganska snabbt. Vilket innebär att din läkare som förlänger din sjukskrivning och som skriver dina läkarintyg och mediciner….har du inte längre någon kontakt med!

Försäkringskassan…

börjar då också höra av sig med brev om olika saker. Det kan vara datum för möten eller att sjukskrivningen har gått ut och det blir inga pengar som betalas ut denna månaden.

Lägg till att det är den 5:e handläggaren som har ditt ärende detta året eller att du varit utan handläggare i ca 7 månader för att just din handläggare är sjukskriven. Då har man liksom “hängt i luften” och hamnat till jourtelefonen där olika handläggare sitter varje gång du ringer.

Ni vet, detta med kontinuitet existerar inte.

En hjälpande hand

Vad gör man då?

Som tex Mikael som jag har skrivit om tidigare, vad gör man då? Man orkar inte längre, klarar inte att vara PROJEKTLEDARE i sitt egna liv. Man mår ju ännu sämre helt enkelt.

Att hålla koll på alla datum som man ska inställa sig på för att göra alla instanser glada- så att dom gör sitt arbete bra.

Så är det. Om du inte klarar detta så åker du ut ur systemet. Jag anser att det är otroligt höga krav på en person som mår dåligt.

Man behöver också tillgång till internet och en dator.

Och ett tips som man kan få från Öppenpsykiatrins sjuksköterska  är att man kan gå in på Internet, 1177.se  och fylla i olika blanketter för att få tex förlängd sjukskrivning. När jag såg den blanketten som man begär att patienten ska fylla i, så blev jag mörkrädd. Det är som att skriva i en hel journal!

Eller när en patient vill byta läkare och Öppenpsykiatri till en annan stad, det är inte så enkelt. Då ska patienten fylla i ytterligare blanketter på nätet, igen. När jag frågade sjuksköterskan att det verkar lite krångligt, så fick jag till svar- “Det är jätteenkelt!”

När jag frågade om hen själv hade fyllt i en sån blankett, svarade hen;

“Nej det har jag inte.”

Så hur är det att tipsa om olika saker som man själv inte har gjort till en patient som är sjukskriven för att inte må så bra, att hen ska klara av det.

Det är nåt som inte fungerar idag. Systemet fungerar inte. Patienten är inte i centrum. Utan allt annat bara snurrar runt patienten och alla känner väl att de gör sitt jobb iaf. Men patienten då?

Det som behövs är ett MYCKET bättre samarbete mellan Psykiatrin/ Vårdcentralen, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen.

Alla tycker att dom samarbetar, jag vet det, men så är det inte.

Frågan är HUR kan det bli bättre så man inte hamnar på gatan? Det kan hända vem som helst idag. Det kan vara en kollega på jobbet, en granne eller du själv?

Önskar jag kunde trolla.

Då hade jag trollat fram en yrkesroll som håller i samordningen för personen som behöver det stödet. Och som hjälper personen med en kontinuitet som behövs för att kunna få tillbaka tilliten igen. Att våga lita på och känna sig trygg. Att slippa flytta ut i skogen…

Då hade jag trollat fram detta.

Ta hand om dig!

kram M