Vad behöver personen du arbetar för?

Jag har ju skrivit en del om stress och hur dåligt det påverkar vår hälsa. Stress är en stor faktor som påverkar att vi kan drabbas av demenssjukdomar. Och även andra sjukdomar såklart.
Stress upplever ju såklart också personen du arbetar för. På olika sätt. Det går i ett högt tempo för många av personerna som du arbetar för. Det är jobb, hushållssysslor, fritidsaktiviteter. Ibland kan det vara lite för mycket, speciellt i ett åldrande.

Men vad kan man göra?

Avslappning? Mindfullness?

”Jo, men det går ju inte” brukar många säga när jag berättar att det är bra med fysisk aktivitet men också just avslappning/mindfulness

”Hur ska det gå till?”

Det är ju självklart att personen inte kan lära sig detta själv utan behöver ju hjälp för att kunna göra detta.

Jag blir superglad när jag hör att det faktiskt fungerar med avslappning på några platser ute i verksamheterna runt om i Sverige.

En gruppbostad berättade att de har gjort detta i över 10 år. De kör mindfullness i ca 15 min varje eftermiddag/kväll när de kommer hem från jobbet. Effekten är att brukarna blir lugnare och mer avslappnade. Färre irritation och mindre missförstånd. Stor effekt.

En daglig verksamhet berättade förra veckan att de också har gjort det i 10 år på deras verksamhet. De använder sig av en CD-skiva som fungerar jättebra. De gör detta en gång/dagen.

Jag är övertygad om att det går att lära. Det kan ta tid, kanske ett år eller två innan det sitter. Så det gäller att ha tålamod.
Man kan ligga på en madrass, sitta i rullstol, sitta på en stol, ligga i en soffa. Prova er fram hur personen vill göra men förklara också innan vad detta är och vad det är bra för. Antingen i grupp eller enskilt.

Och vad behöver brukaren i sitt åldrande?

– Ett ökat stöd och hjälp i sin vardag för att faktiskt orka ha roligt.
– Kanske också dags att börja trappa ner arbetstiden lite.
– Kanske jobba kortare dagar?
– Byta fritidsaktiviteter och kanske inte lika många?
– Och avslappning…

Hur arbetar ni med avslappning på er verksamhet? Skriv gärna i kommentarsfältet, det är så bra att kunna sprida bra tips på hur andra verksamheter gör. ??
kram M