Jag hade en fantastisk vecka.

Det händer så mycket nu så jag hinner tyvärr inte uppdatera så ofta som jag skulle vilja här på bloggen.

Jag var uppe i Stockholm för olika uppdrag, men en av orsakerna var att jag skulle delta att spela in en PODD för första gången i mitt liv. Supernervös men det gick ju så bra. Proffsig journalist som höll i oss som var där i studion, och de tyckte att vi var så duktiga. Haha, jo men alltid kul att få beröm eller hur? PODDEN är för Forum Funktionshinder och heter Funka Olika. Du hittar den på http://www.habilitering.se/funkaolika

Vår PODD är inte klar ännu men den kommer att handla om SMÄRTA. Gästerna i PODDEN var Kajsa som har en vuxen son med en intellektuell funktionsnedsättning och jag.

Jag i studion

På torsdagen var jag med på konferensen “Åldern har sin rätt” som arrangerades av Riksförbundet FUB och Svenskt Demenscentrum. En superbra dag med mycket bra föreläsare (jag var en av dessa) och mycket kunskap till de som var där och lyssnade.

Jag blev extra glad då jag lyssnade på Sara och Maria från Karlstad, de arbetar som stödassistenter på en boende för äldre personer med en demenssjukdom som också har en intellektuell funktionsnedsättning. Så som de arbetar gör att DÄR skulle jag vilja bo när jag blir äldre. Helt galet bra. De menade på hur VIKTIGT det är med personens LEVNADSHISTORIA, och att arbeta efter den. Personalen vågar gå utanför boxen och bjuder mycket på sig själva. Använder sig att kroppsspråket, avleder med t.ex. sång och musik när personen blir orolig eller får en låsning.

Stödassistenterna Sara och Maria från Karlstad

Och nu lite SKRYT, det som gjorde mig extra glad var när Sara och Maria berättade att de hade varit och lyssnat på mig i Karlstad för 5 år sen, precis innan de skulle öppna deras nya gruppboende. Och att de fick med sig så mycket kunskap, verktyg och inspiration efter föreläsningen med mig. Det är ju helt fantastiskt roligt, tänk att jag redan då pratade om det som man pratar om idag…

Jag pratade om smärta tillsammans med geriatrikern Wilhelmina Hoffman, som pratade om det normala åldrandet. Det blev bra trots att mitt bildspel inte fungerade som det skulle och då får man vara flexibel och fixa det ändå på något vis. Men ibland är det så bra att kunna komplettera det jag säger visuellt med bilder.

Boken

jag och Wilhelmina Hoffman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta projekt som FUB och Svenskt Demenscentrum har arbetat med i några år och med stöd från Allmänna Arvsfonden, och nu har detta projekt resulterat i en bok och en webbutbildning till personal som arbetar inom LSS. Boken som är jättebra finns att beställa på http://www.demenscentrum.se/Utbildning/Webbutbildningar1/intellekt-funktionsnedsattning/ 

Där hittar du också webbutbildningen!

Varje gång som jag själv är sjuk så tänker jag på hur personer som du och jag arbetar med, om hur svårt det är för dem att berätta att de känner att det svider i halsen, att de känner sig “uggna” i kroppen och att de är trötta. Allt det som vi tar för givet, är så svårt många gånger för personer med en intellektuell funktionsnedsättning…..

Nu laddar jag för en ny vecka då jag ska till Skellefteå och Malmö.

Kram M