Alla behöver röra på sig även personer med intellektuell funktionsnedsättning

Tänk vad forskning är bra!

Jag blir så imponerad av forskare och deras vetgirighet och tålamod.

Och jag hade sån förmån att få lyssna på en kvinna som heter Eva Flygare Wallén i torsdags uppe i Stockholm. Eva forskar på många saker men mest  forskar hon gällande personer med en intellektuell funktionsnedsättning och deras hälsa.

Eva föreläser

Och hur ser deras hälsa ut egentligen?

Det hon berättade var att just fetma och fysisk ohälsa har ökat de senaste åren hos personer med IF. Och siffrorna visar på att det är lika mycket som i USA. Detta är såklart inte alls bra, och varför har det blivit så?

För att kunna ha en normal vikt så behövs det ju att vi äter bra och rör på oss fysiskt några gånger i veckan, eller helst varje dag.

Och personer med IF behöver dels kunskap om varför och vad som är bra att äta, och kunna förstå varför och vad som är bra mat. Och för att kunna förstå så behövs det kurser/utbildning på deras sätt, så de förstår. Pedagogiken behövs.

Sen behöver också många personer med IF hjälp och stöd av personal för att kunna komma iväg på sina fysiska aktiviteter som t.ex. löpning, gym och Friskis & Svettis.

Men de senaste åren har det tyvärr dragits ner på personal inom LSS verksamheter och många med IF kommer inte iväg, utan blir sittande hemma på vardagkvällar och helger och äter och är stilla.

Och blir alltså tjockare och tjockare…

I framtiden vill jag att personer med IF ska bli kallade 1gång/år till hälsokontroller, till sin respektive Vårdcentral. Det behövs verkligen, för att där se över deras hälsa. Jag har pratat med Socialstyrelsen om detta, och att det vore bra om det kom information och rekommendation från dom så att ALLA Vårdcentraler börjar med detta. För som det fungerar nu runt om i Sverige, är inte alls bra.

Och att personer md IF blir tjockare är ju inte bra någonstans för det betyder att många personer med IF kommer att dö en för tidig död. Och forskningen visar tydligt på att om personer med IF får rätt kunskap och stöd i livet så behöver inte detta hända.

Och det som behövs är en ökad personaltäthet inom LSS, för att kunna genomföra detta. Rätten till en jämlik hälsa börjar där. Personer med IF behöver stöd för att klara av sin hälsa och för att kunna må bra.
Jag menar personalen är ju grymt viktig- hur ska personen annars klara det?

Hur fungerar det där du arbetar?

Kram M