Jag fick ett mail häromdagen som gjorde mig så glad och som åter igen påminde mig om att RÄTT KUNSKAP GÖR SKILLNAD.

Jag reser runt väldigt mycket och föreläser och utbildar personal och anhöriga, i olika ämnen som handlar om personer med intellektuell funktionsvariation.

Som tex vad händer i ett åldrande perspektiv? Orkar alla arbeta tills dem är 65 år? Svar NEJ.

Mitt besök hösten 2017 i Vetlanda kommun var så spännande. Där fick jag möjlighet att träffa all personal som arbetade i LSS verksamhet, både på boendeformer och daglig verksamhet och prata om åldrande och demenssjukdomar. Och vad behöver en person som åldras?

“Hon berättar att idén till Gläntan föddes efter en föreläsning med Margareta Lunde-Martinson, legitimerad sjuk­sköterska som specialiserat sig mot personer med intellektuell funktions­variation. Gruppen drabbas ofta av demens­sjukdomar eller andra former av kognitiv svikt tidigt i livet, ibland redan i 40-årsåldern, samtidigt som de förväntas delta i sin ordinarie dagliga verksamhet fram till pensions­ålder.
– Det blev en inspirations­källa till att skapa en anpassad, kravlös verksamhet som präglas av förutsägbarhet för att tillgodose behoven hos den här gruppen. Gläntan har öppet fem dagar i veckan, men bara under förmiddagarna. Här är dagarna kortare och deltagarna kommer hit när de är som piggast. Grundidén är att de ska orka fortsätta i daglig verksamhet länge genom att vi sänker aktivitets­graden, säger Tjernberg.”

Bild från artikeln/ Vetlanda kommun

Tänk att nu har dem startat en daglig verksamhet med rätt miljö och mindre stress. Så bra! Heja Vetlanda kommun!

Vill du läsa hela artikeln? Klicka på länken nedan.

https://kommun.vetlanda.se/nyheter/arkiv/2018-11-07-vetlanda-gar-i-taten-med-ny-daglig-verksamhet.html

Vill dock lägga till, att Uddevalla kommun har haft en verksamhet som heter TALLEN, den har funnits i över 20 år. En verksamhet som är öppet tre dagar i veckan 10.00-14.00 och det är en verksamhet som är för personer med en intellektuell funktionsvariation som inte längre klarar av att arbeta kvar på daglig verksamhet, som har blivit äldre helt enkelt. Detta är ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Uddevalla och Uddevalla kommun.  Ewa Lantz arbetar där och kan berätta hur dem har gjort. eva.lantz@sv.se