JA, såklart att det behövs.

Som du redan vet så åldras några av personerna som har en intellektuell funktionsvariation tidigare och det kan ju starta redan vid 35-40 års ålder. Och ett åldrande innebär t.ex. ökad trötthet vilket innebär att det kan bli svårare att arbeta kvar på 100 % på sin dagliga verksamhet. Och för att sen efter jobbet orka med sina fritidsaktiviteter och hushållssysslor.

Detta är en utmaning runt om i Sverige idag, och som jag redan har skrivit om några gånger tidigare. För vem är det ska bestämma om brukaren ska sluta arbeta tidigare än 65 år? Och hur ska det gå tillväga? Det är ofta här det stoppar- för vi vet inte hur vi ska göra och alla tycker olika.

Norge är före oss med detta

De började att kartlägga för flera år sen och har ett gemensamt dokumentationsunderlag som de använder och som också brukaren är delaktig i. Det är frågor som ställs till brukaren och då används såklart den kommunikationen som brukaren förstår. Och så kommer man fram gemensamt med brukaren och de personer som finns i nätverket ( anhöriga, hälso- och sjukvårdspersonal och kontaktperson) att det är dags att gå i pension och vad brukaren ska göra istället.

En sån glädjande nyhet

Då blir jag så glad att jag kan berätta att Jönköpings kommun har precis arbetat fram en pensionsplan som är riktad för personer med intellektuell funktionsvariation. Mikael Wessman som arbetar som metodutvecklare i Jönköpings kommun är en av personerna bakom pensionsplanen. Han har också en kollega som han samarbetar med i verksamheten. Båda dessa metodutvecklare har jag träffat några gånger och de har varit på alla mina utbildningar bl.a. “Att bli äldre med intellektuell funktionsvariation” där har vi diskuterat om att en sån pensionsplan verkligen skulle behövas i Sverige. Och nu är deras klar- vill du titta på den? Klicka på länken nedan.

Bra jobbat Jönköpings kommun! Heja er!

Kram M

Broschyr Pensionsplan Jönköping