Det var svårt att förstå. Då. Nu är det lättare.

 

 

Tre veckor med mulltoa, utedusch och handdisk på Gotland. Och vi har klarat det fint och jag har mått så bra av det. Inte alls stressad. Jo nu ljuger jag, det var jag allt de första dagarna då jag inte kunde jobba med det jag som jag hade tänkt mig eftersom datorn inte fungerade- vilket iof var bra såhär i efterhand.

Men det är en ständig balans för mig och något som jag hela tiden liksom behöver ”bevaka” så det inte blir för mycket som istället kan stressa mig. Att hålla det på en ”lagom” nivå.

Att kunna acceptera var svårt och tog tid

Till slut kunde jag acceptera att jag inte blir den personen som jag en gång var. För jag ville ju hela tiden tillbaka till den jag var och allt det som jag hade klarat av.

Kämpade. Ville dit. Men. Orkade inte.

Det har varit en stor utmaning för mig att förstå och ta till mig- men det var otroligt skönt när poletten ramlade ner och jag till slut kom till denna insikt. Tyvärr tog det mig ganska många år, faktiskt över ca 6-7 år. Det är en sorg, en sorg över att inte kunna vara den som jag alltid har varit. Man är ju liksom sin personlighet och hur man själv har uppfattat sig- det blir ju helt förändrat och det fick jag arbeta mycket med i mina samtal.

Jag brukar skoja med min man om att han har ju ”fått sig en ny fru” sen min utmattning för tio år sen.

Vad är då skillnaden med mig nu mot tidigare?

 

Det är ganska många saker som är annorlunda nu och här kommer några.

  • Tidigare kunde jag göra många saker samtidigt- baka bullar samtidigt som jag klippte gräsmattan och planerade middagen i huvudet och kolla barnen som var ute och lekte. Nu är min simultanförmåga helt borta känns det som. Nu är det en sak i taget som gäller för mig och det funkar bra.
  • Jag var mycket mer flexibel innan min utmattning men nu behöver jag planera betydligt mer. Och jag tycker fortfarande att det är svårt om något hastigt ändras. Behöver också planera in tätare pauser och var och när jag kommer få min återhämtning i schemat.
  • Innan min utmattning älskade jag att vara med många människor och var mycket social. Jag fick energi av att vara på fester med vänner eller i andra sammanhang. Så är det inte idag. Idag får jag energi när jag är ensam men jag får det också när jag är med andra men mycket färre tillfällen än tidigare.
  • Stresströskel’n är förändrad- den är lägre nu. Ökat känslig mot tidigare. Och nu behöver jag också tänka jättemycket på min sömn, vad jag äter och min träning för att inte hamna i ”stressens klor”.

Och ändå är det ganska längesen som jag blev sjuk, exakt i skrivande stund så är det tio år sen som jag fick min utmattningssyndrom, och jag är fortfarande påverkad och kommer alltid att vara det tror jag.

Allt som jag har skrivit nu låter ju super deppigt men jag vill tillägga att idag fungerat mycket i mitt liv med mycket skratt & glädje och kärlek och ett arbete som jag trivs med. Men jag behöver tänka på vad jag behöver för att må bra- hela tiden och då fungerar det!

Tre tips

Om du befinner dig just nu i en utmattning så vill jag tipsa om tre saker som är bra att tänka på. Du ska inte tillbaka till där du var och det kommer bli bra men ha tålamod, det tar tid. Och det finns inget generellt recept som gäller för alla, utan du kommer att hitta ditt egna sätt som fungerar just för dig.

Och jag är så himla glad att min man älskar ”sin nya fru”. Så som jag är nu. Tänk vilken tur jag har haft- han har stöttat mig i allt. Otroligt tacksam för det.

Min nya föreläsning ”Vad kostade väggen mig?”

Jag kommer till olika städer i Sverige under hösten och på den föreläsningen kommer jag såklart att berätta betydligt mer i ämnet och du är så välkommen om du vill! Snart kommer jag ha fixat biljettförsäljning via hemsidan och Facebook, men jag återkommer om det så fort det är klart! Och premiären är ju på vackra Gotland & Visby i slutet på augusti! (Denna är gratis via Ica Maxi Visby)

Borlänge 4/9, Malmö 12/9, Karlstad 3/10, Luleå 8/10, Skellefteå 9/10, Umeå 10/10, Örebro 15/10, Växjö 5/11, Göteborg 7/11 och Ängelholm 20/11.

Det kan bli några fler orter- så håll utkik!

Bjuder på några fler bilder från min vistelse på Gotland.

Kram M