Ja nu är det dags igen. Jag blev påmind om mitt why- vill du veta vad det är?

Det är att det ska vara en rättvis behandling för alla människor. Har man ett behov av en viss behandling eller ett läkemedel- så ska man få det. Vare sig man är ’normalstörd’ eller har någon form av en funktionsnedsättning.

Det ska inte vara någon skillnad. 

Jag träffar och pratar med många anhöriga som har barn eller syskon med någon funktionsnedsättning- som inte får den behandling de behöver för att kunna ha ett bra dagligt liv. En bra livskvalitet helt enkelt.

Men tyvärr är det inte så.

För många föräldrar och anhöriga fortsätter resan med att ’bollas runt’ bland olika läkare och specialister eftersom ingen stå för ”galoscherna” = alltså kostnaden av behandlingen. Och många har inte ens någon patient ansvarig läkare.

Och under tiden som föräldrarna eller anhöriga  bollas runt så mår deras dotter/son/syster/bror otroligt dåligt.

Detta är ju helt GALET!

Sånt här gör mig helt enkelt skogstokig. Och det är då jag känner av mitt ”WHY” ännu mer.

Så vad är mitt why och min drivkraft?

Den största drivkraften för mig är att kunna göra skillnad i någon annans liv. Att genom min kunskap kunna hjälpa och förbättra någons hälsa och mående är viktigt för mig. Så är det bara. Både privat, som sjuksköterska eller som livscoach.

Kunna se lösningar 

En annan drivkraft som jag har är att jag ofta kan se lösningar på ev problem och att kunna tänka positivt. Och tänker att det går att lösa.

Också viktigt för mig med rättvisa. Att inte göra skillnad beroende på vem man har framför sig. Ja helt enkelt allas rätt till tex rätt bemötande eller rätt behandling.

Den tredje är min nyfikenhet.

Eller intresserad av personen jag har framför mig. Det låter kanske trevligare än att vara nyfiken. Men jag har aldrig varit rädd för att fråga om det är något jag inte kan eller något jag undrar över eller också kunna ifrågasätta saker som jag inte tycker känns bra.

Min nyfikenhet har verkligen tagit mig framåt. Lite av min superkraft faktiskt.

Så hur ska vi då göra, för detta kan inte få fortgå längre.

✅ Ökad kunskap behövs hos många av oss som arbetar med personer med intellektuell funktionsnedsättning. Mer kunskap behövs bl.a. hos läkarna tycker jag men också att vi förstår hur viktigt det är med kontinuitet bland läkarna.
✅ Och om det inte är det- då är det superviktigt att det är en bra dokumentation som följer personen.
✅Och med en ökad kunskap skapas också en förståelse som ger tillit.
✅ Förmågan och konsten att lyssna på varandra. Verkligen lyssna.

❌ Det får aldrig bli en prestige, vem det är som ska vinna? Läkaren eller den anhörige? Och personen det hela handlar om- glöms bort….

Jag är inte alls dum, jag förstår att vård kostar pengar men det jag vill komma fram till är att alla har rätt till den behandling som behövs för att kunna må bra. Det ska inte vara någon skillnad om jag är ’normalstörd’, är uteliggare, har en psykisk ohälsa eller en intellektuell funktionsnedsättning. Eller hur?

Just nu stöttar jag en anhörig i Sverige vars son/dotter är endast 19 år och bor hemma ännu. Och jag behöver lite hjälp och tips från er.
Vart ska man vända sig som förälder/anhörig när deras barn/syster el bror inte får rätt medicinskt behandling som hen behöver?

Läs gärna mer om mig och min kunskap på min hemsida Smartbojen Utbildning AB.
Klicka på länken nedan.

https://www.smartbojen.se

Kram M